Portal - Μαυρομάτης Μάριος & Σία ΟΕ - Στην Portal μελετάμε και κατασκευαζούμε προηγμένα συστήματα κουφωμάτων για να καλύψουν με απόλυτη επιτυχία τις απαιτήσεις σας για ασφάλεια, μόνωση, λειτουργικότητα και design.

Καλώς ήρθατε στην Portal!

Στην Portal μελετάμε, σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε προηγμένα συστήματα κουφωμάτων για να καλύψουν με απόλυτη επιτυχία τις απαιτήσεις σας για ασφάλεια, μόνωση, λειτουργικότητα και design.

Αρχική > Συμβουλές Αγοράς

 

Συμβουλές Αγοράς

1) Αφιερώστε χρόνο για την επιλογή των κουφωμάτων

Η κατασκευή των κουφωμάτων σε μία νέα κατοικία, είναι μία από τις βασικότερες που απαιτούνται σε μία οικοδομή και συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της όλης αισθητικής του κτιρίου. Παράλληλα, συμμετέχουν με ένα μεγάλο ποσοστό στο συνολικό προϋπολογισμό της αποπεράτωσης των οικοδομικών εργασιών και οι τελικές αποφάσεις που θα παρθούν θα είναι καθοριστικές για πολλά χρόνια στην διαμόρφωσης των συνθηκών διαβίωσης εντός του χώρου.

2) Επισκεφτείτε νωρίς ένα εξειδικευμένο κατάστημα κουφωμάτων

Πολύ συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο να επιλέγεται ο τύπος των κουφωμάτων όταν πλέον τα κτισίματα έχουν ολοκληρωθεί και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής καθώς συζητεί με τον κατασκευαστή, διαπιστώνει ότι πολλά πράγματα δεν είναι όπως τα είχε υπολογίσει. Ορισμένες σημαντικές από τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να παρθούν πριν από την έναρξη των χτισιμάτων, ή και ακόμα σε συνεργασία με τον μηχανικό σας και τον αρχιτέκτονά σας κατά την εκπόνηση της μελέτης των σχεδίων των χώρων σας. Το ιδανικό θα ήταν να έχετε καταλήξει στην απόφαση για το είδος των κουφωμάτων σας πριν από τα χτισίματα έτσι ώστε να αποφύγετε λάθη και άσκοπη σπατάλη χρημάτων.

Επιβεβλημένη είναι και η συνεργασία του κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου με το συνεργείο τοποθέτησης συναγερμών, ώστε να κρυφτούν σωστά οι επαφές και τα καλώδια, καθώς και η συνεργασία με το συνεργείο τοποθέτησης πατωμάτων έτσι ώστε να ενημερωθεί για τυχόν σωλήνες που υπάρχουν κάτω από τα ανοίγματα που θα τοποθετηθεί και θα βιδωθεί το κούφωμα.

Επίσης κάποιες σειρές κουφωμάτων απαιτούν να δοθούν συγκεκριμένα ύψη στον πλακά για να «χωνευτούν» στο δάπεδο οι κάσες ή συγκεκριμένα πλάτη οδηγών που πρέπει να δοθούν στον χτίστη για «χωνευτά» κουφώματα.

3) Προτιμάτε πιστοποιημένους κατασκευαστές και προϊόντα

Κάθε εταιρία παραγωγής προφίλ αλουμινίου,  πιστοποιεί  συγκεκριμένους κατασκευαστές αλουμινίου (που είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τις  ‘’ταμπέλες ‘’ που υπάρχουν), για την κατασκευή των συστημάτων της. Οι πιστοποιημένοι κατασκευαστές ή μεταπωλητές κουφωμάτων ενημερώνονται συνεχώς για τα νέα προϊόντα της εταιρίας, αλλά και τη σωστή παραγωγή των κουφωμάτων. Επιπλέον, επιλέγοντας κάποιον  πιστοποιημένο κατασκευαστή ή μεταπωλητή , έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε  με τη γραμμή εξυπηρέτησης ιδιωτών της εκάστοτε εταιρείας και να διαπιστώσετε εάν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των κουφωμάτων σας (μηχανισμοί, λάστιχα, γωνίες, ράουλα κλπ), είναι αυθεντικά και εγκεκριμένα και τηρούν όλες τις προδιαγραφές της σχεδιάστριας εταιρίας.

Πολλές φορές, οι κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν το κέρδος τους αλλά και να για να κάνουν ελκυστικότερες τις προσφορές τους, χρησιμοποιούν εξαρτήματα (λάστιχα, γωνίες, ράουλα, κλειδαριές κλπ ) που βρίσκουν οικονομικότερα στο εμπόριο! Μερικές φορές αυτά τα εξαρτήματα είναι παντελώς ακατάλληλα καθώς μειώνουν τους συντελεστές υδατοστεγανότητας αλλά και θερμοηχομόνωσης του κουφώματος.

4) Επιλογή της σωστής τυπολογίας κουφωμάτων.

Για να επιλέξετε σωστό τύπο κουφώματος, θα πρέπει να συζητήσετε με τον κατασκευαστή αρκετές λεπτομέρειες, ώστε να σας βοηθήσει στην επιλογή. Μερικές από αυτές είναι:

 • Να ληφθούν οπωσδήποτε υπ' όψιν οι κλιματολογικές συνθήκες.
 • Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τύπο και το είδος ανοίγματος του κουφώματος (ανοιγόμενα, συρόμενα, με θερμοδιακοπή ή χωρίς κλπ.), ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος σας και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 • Να έχετε υπόψιν σας τη διαμόρφωση του σπιτιού αφού τοποθετηθούν έπιπλα (κρεβάτια μπροστά σε ανοιγόμενα κουφώματα κλπ)
 • Να έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού και από τις δύο πλευρές (μέσα - έξω)
 • Να είναι ευκολόχρηστα.
 • Να μην είναι επικίνδυνα (ανοιγόμενα κουφώματα πάνω από καθιστικά, ανοιγόμενα κουφώματα σε παιδικά δωμάτια χωρίς μπαλκόνια)

Από εταιρεία σε εταιρεία θα ακούσετε και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις τυπολογίες κουφωμάτων που χρειάζεται το σπίτι σας. Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευτείτε τον σωστό τεχνικό πωλητή, και να παίρνετε σαφείς και αξιόπιστες συμβουλές και λύσεις για την αποφυγή κατασκευαστών ή λειτουργικών λαθών. Καλέστε τον τεχνικό πωλητή της εταιρείας να έρθει επιτόπου στο έργο και να κάνει επιμέτρηση ο ίδιος τα κουφώματα που θέλετε να παραγγείλετε. Να δει το κάθε κούφωμα με σχολαστικότητα ως προς την λειτουργικότητα του ( Μονόφυλλο, Δίφυλλο, Συρόμενο κλπ) αλλά και τα πρόσθετα αξεσουάρ που πρέπει να ενσωματωθούν.(Ρολά, κουνουπιέρες, αρμοκάλυπτρα κλπ). Κατόπιν να σας γίνει μια μελέτη και προσφορά.

5) Παίρνετε αναλυτικές προσφορές

Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης και συλλογής προσφορών κουφωμάτων θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν τα εξής :

 • Οι προσφορές να είναι συγκρίσιμες. Να έχουν ίδιο πλήθος και τύπο κουφωμάτων.
 • Να είναι ίδιες, οι πανομοιότυπες σειρές (ψυχρά κουφώματα, θερμοδιακοπτόμενα) .
 • Να αναφέρεται ο τύπος των ρολών (πολυουρεθάνης, προφίλ ), η κίνηση τους (ηλεκτρικά, χειροκίνητα), αλλά και ο προμηθευτής τους.
 • Να αναγράφονται τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται (ράουλα, κλειδαριές, γωνίες) και ο προμηθευτής τους.
 • Να αναγράφονται οι υαλοπίνακες που χρησιμοποιούνται ( διατομή, τύπος)
 • Να αναγράφονται ο τύπος μηχανισμών (απλοί, περιμετρικού κλειδώματος) αλλά και ο προμηθευτής αυτού (GU, Roto, Siegenia, Giesse κτλ).
 • Σε περίπτωση σητών και εισόδων να αναγράφονται τα υλικά και ο προμηθευτής αυτών.
 • Σε περίπτωση επιλογής έγχρωμων κουφώματων (αποχρώσεις RAL, απομίμηση ξύλου) θα πρέπει να αναγράφεται ακριβώς ο κωδικός του χρώματος, καθώς και τα βαφείο που θα βαφτούν τα κουφώματα ( εξωτερικά βαφεία , βαφεία διελάσεων ).Κάθε σωστός επαγγελματίας οφείλει, κατά την διάρκεια της προσφοράς κουφωμάτων αλουμινίου, να αναφέρει ξεκάθαρα τι ακριβώς προσφέρει και από πού προμηθεύεται όλα τα υλικά κατασκευής ..

6) Διατυπώνετε τις συμφωνίες σας γραπτώς

Εφόσον έχετε επιλέξει τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που θα συνεργαστείτε, είναι απαραίτητο η συμφωνία που θα κάνετε, να διατυπωθεί γραπτώς. Σε αυτά θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά, τι προϊόντα ( αλουμίνια ) θα παραδοθούν, σε πόσο χρόνο και πως αυτά θα αποπληρωθούν. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τυχόν παρεξηγήσεις.

7) Το Σύστημα (σειρά αλουμινίου ή PVC) δεν προσδιορίζει την ποιότητα κατασκευής.

Πολλοί πιστεύουν ότι το καλό όνομα της σειράς αλουμινίου (ELVIAL ,KOMMERLING Europa, Alumil, Etem κτλ ) προσδιορίζει την ποιότητα κατασκευής. Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι η εταιρίες διελάσεων προσφέρουν τα προϊόντα τους σε βέργες (δεν κατασκευάζουν παράθυρα). Απο την εταιρία κατασκευής κουφωμάτων (π.χ PORTAL) εξαρτάται η ποιότητα κατασκευής, τα υλικά κατασκευής, οι μηχανισμοί καθώς και η ποιότητα της τοποθέτησης. 

8) Μάθετε λεπτομέρειες για τους υαλοπίνακες των κουφωμάτων

Είναι λάθος να θεωρήσετε, ότι τα τζάμια που θα τοποθετήσει ο κατασκευαστής στα κουφώματα αλουμινίου, είναι δευτερευούσης σημασίας.Τα τζάμια αποτελούν κατά μέσο όρο το 70% της συνολικής επιφάνειας ενός ανοίγματος. Ρωτήστε λοιπόν, λεπτομέρεις για αυτά και όχι μόνο τη διατομή τους (5άρια, 6άρια) ή το διάκενο τους. Ρωτήστε για την προέλευση τους, τον τρόπο κατασκευής (διπλή επικόλληση, θερμή, ψυχρή, αέρια), το είδος τους, τα πιστοποιητικά τους καθώς και τις εγγυήσεις που παρέχονται. Ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές λύσεις που παρέχονται, διότι με πολύ μικρό κόστος μπορείτε να αυξήσετε θεαματικά την απόδοση των κουφωμάτων σας (ενεργειακοί υαλοπίνακες,τριπλεξ κτλ).

Έτσι όταν σε μία προσφορά δίνονται ενεργειακοί υαλοπίνακες θα πρέπει να ρωτάτε το είδος του υαλοπίνακα και την απόδοση του (συντελεστή θερμοπερατότητάς).

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η χρήση σιλικόνης (αντί για λάστιχα) απαγορεύεται από όλες τις εταιρείες διελάσεων και καθιστούν το κούφωμα προβληματικό.

9)Δώστε σημασία στα εξαρτήματα

Τα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των κουφωμάτων αποτελούν σημαντικό παράγοντα, τόσο για τη σωστή λειτουργία όσο και για τη μακροζωία του κουφώματος. Είναι ο αθέατος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση αλλά και την τιμή ενός κουφώματος. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα ράουλα, οι μηχανισμοί, οι γωνίες- συνδέσεις, οι σπανιολέτες, οι μεντεσέδες κ.λ.π. Άπο την πλευρά σας, θα πρέπει να απαιτείται  από τον κατασκευαστή, να χρησιμοποιήσει όλα τα εξαρτήματα που προτείνει αλλά και έχει εγκρίνει, ο σχεδιαστής αλλα και ο παραγωγός του συστήματος αλουμινίου . Στην περίπτωση των εξαρτημάτων δεν έχει θέση η οικονομία γιατί σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και το καλύτερο σύστημα αλουμινίου, μπορεί να αποδειχτεί ανεπαρκές ή ακόμα και επικίνδυνο.

10) Κατασκευή κουφωμάτων μεγάλων διαστάσεων

Για την κατασκευή κουφωμάτων σε μεγάλες διαστάσεις (πλάτος κάθε φύλλου πάνω από ένα μέτρο), καλό είναι να ενημερώνεστε αναλυτικά για την σειρά που σας προτείνετε. Πολλοί κατασκευαστές δουλεύουν εμπειρικά και μπορεί να σας προτείνουν συχνά και κατασκευές που είναι εκτός προδιαγραφών των προφίλ και των εξαρτημάτων που εμπεριέχουν. Αν χρειαστεί ενημερωθείτε και απευθείας από την σχεδιάστρια εταιρεία του συστήματος.
Την ίδια προσοχή χρειάζονται και οι υαλοπίνακες μεγάλων διαστάσεων , διότι πουθενά δεν αναφέρονται τα όρια που μπορούν να κατασκευαστούν καθώς και οι αντοχές τους, πράγμα που στην κατασκευή μεγάλων διαστάσεων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

11) Μέγιστες διαστάσεις ρολών

 Οι περισσότεροι ιδιώτες πιστεύουν οτι υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες από περσίδες ρολών (φυλλαράκια). Οι περσίδες αλουμινίου πολυουρεθάνης και οι περσίδες προφίλ η βαρέως τύπου. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι δύο μεγάλες κατηγορίες περιλαμβάνουν αρκετές υποκατηγορίες (διαφορετικές διατομές και βάρος) που διαφοροποιούν τις τιμές αλλά και τις ιδιότητες του ρολού. Το σημαντικό είναι ότι κάθε διατομή έχει όρια ως προς το πλάτος και το ύψος που μπορεί να κατασκευαστεί.

12) Τακάρισμα υαλοπινάκων ( τζαμιών )

Όλοι οι υαλοπίνακες των κουφωμάτων (ανοιγόμενων αλλά και συρόμενων) θα πρέπει να τακάρονται (τακάκια = πλαστικοί σύνδεσμοι ανάμεσα στο αλουμίνιο και στο τζάμι) και σε καμία περίπτωση να μην έρχονται σε επαφή με το αλουμίνιο. Ο κυριότερος λόγος που στα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου θα πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο είναι ότι, τακάροντας έναν υαλοπίνακα μεταφέρουμε το βάρος του στην πλευρά που βρίσκονται οι μεντεσέδες με συνέπεια τα φύλλα να κλείνουν χωρίς να ‘’βρίσκουν ‘’ στην κάσα του κουφώματος αλλά επιπλέον αποφεύγουμε τα συνηθισμένα ‘’ κρεμάσματα ‘’ τους.

Στα συρόμενα κουφώματα, τακάροντας ένα φύλλο (επάλληλο η χωνευτό), επιτυγχάνουμε την σταθεροποίηση του υαλοπίνακα (δεν μετακινείται με τα χτυπήματα) και το ορθογώνιασμα του (90 μοίρες).

Το τακάρισμα των κουφωμάτων απαιτεί αρκετό χρόνο και γνώση για τα σημεία που πρέπει να τακαριστεί το κούφωμα κάτι το οποίο πολλοί κατασκευαστές κουφωμάτων δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

 

Συμβουλές συντήρησης

 

Για την μεγαλύτερη μακροζωία των κουφωμάτων σας χρήσιμη κρίνεται η περιοδική προσπάθεια συντήρησης τους τόσο από εσάς όσο και από τα εξειδικευμένα συνεργεία service εταιρίας. Ωστόσο η πρώτη βασική αρχή για την ευ-ζωία και μακρό-ζωία των κουφωμάτων σας, είναι η σωστή χρήση τους.

Γνωρίζοντας το σωστότερο τρόπο για την καθημερινή τους λειτουργία (άνοιγμα ή κλείσιμο) μπορείτε να αποφύγετε τα περισσότερα προβλήματα που προέρχονται από αυτήν, όπως για παράδειγμα το κρέμασμα, το ξέφτισμα ιμάντα και το χάλασμα μηχανισμών. Μπορείτε να ζητήσετε από το ειδικό συνεργείο τοποθέτησης να σας υποδείξει τον σωστό τρόπο λειτουργίας τους κατά την τοποθέτηση τους.

Για την καλύτερη λάμψη των κουφωμάτων σας κρίνεται σκόπιμος ο τακτός καθαρισμός τους. Αρκεί ο καθαρισμός τους με ένα απαλό μέσο καθαρισμού χωρίς να χρειάζονται τριψίματα ή ειδικά απορρυπαντικά λεύκανσης, ώστε να φεύγουν από την επιφάνεια του κουφώματος σκόνες και άλλα που μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την βαφή του κουφώματος και ειδικά σε περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια.

Για τα κουφώματα τα οποία είναι κοντά στην θάλασσα θα πρέπει να φροντίζετε να καθαρίζετε και τους μηχανισμούς συχνά , με ένα υγρό σφουγγάρι για να φεύγει το αλάτι από πάνω τους. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε και εξειδικευμένα υλικά καθαρισμού και λίπανσης για δύσκολες περιπτώσεις καθαρισμού από την εταιρεία μας.

Σε περιπτώσεις όπου τα κουφώματα σας παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα από την πολλαπλή χρήση τους και κρίνεται απαραίτητη η συντήρηση των μηχανισμών και των λάστιχων τους ή η αντικατάσταση κάποιου εξαρτήματος τους, μπορείτε να αποφανθείτε στη κεντρική διεύθυνση της εταιρίας ζητώντας ανάλογες πληροφορίες ή την επίσκεψη των εξειδικευμένων συνεργείων service.

Για πιο άμεση εξυπηρέτηση μπορείτε να αποφανθείτε στο πιο κοντινό σημείο πώλησης τα οποία βρίσκονται σε άμεση σχέση με τους πελάτες και τη διεύθυνση της εταιρίας.